Join our mailing list

Architecture

"The gallery nestles on the shingle beach between the tall timber net shops and breeze-block winch sheds, continuing the loose grain of courtyards and alleyways with its own cluster of boxes. Clad in a skin of dark pewter-glazed tiles that shimmer with an oily iridescence, the gallery contains a sequence of rooms of a low-key domestic scale, carefully tuned to the nature of the collection."Oliver Wainright, The Guardian 

Jerwood Gallery has had much praise for the design of its building by architects HAT Projects. The gallery was the recipient of a 2013 National RIBA Award; it has also been awarded a 2013 Civic Trust Award and a 2012 Public and Community Award from Sussex Heritage Trust. The gallery has designed to fit with the surroundings of the Stade. The 8,000 black tiles, hand glazed in Kent, which cover the exterior of the gallery, evoke the tarred boards of the nearby fishermen's net huts. 

The gallery design has a strong emphasis on sustainability, with the building creating 60% less C02 per m2 than an average museum of comparable size. The gallery is almost all naturally ventilated. Eleven 120m-deep ground source probes provide all the cooling and 60% of the heating for the building. Solar thermal panels heat most of the water for the building and rainwater is collected and recycled for use in the toilets.

Image © Alex Bland